Pályázatot indítanak családokat segítő, innovatív megoldásokat nyújtó startupoknak

Pályázatot hirdet családokat segítő, okos megoldásokat nyújtó startup vállalkozásoknak az újonnan megalakult, családokat segítő innovatív központ, a KINCS Smart Family Centrum – jelentette be a családokért felelős miniszter szombaton a családok nemzetközi napján.

Novák Katalin azt mondta: a központ és a verseny célja, hogy a családok megőrizzék hagyományos értékeiket, de közben alkalmazkodjanak a kor kihívásaihoz. A miniszter szerint a családok életében sok olyan helyzet, szokás, mindennapi rutin van, amelyek során jól jönne egy okos, innovatív megoldás. A központ ezeket az újszerű megoldásokat támogatja, segíti majd – tette hozzá.

Szalai Piroska, a KINCS Smart Family Centrum vezetője a verseny részleteit ismertetve közölte: augusztus 15-ig olyan magyarországi székhelyű cégek jelentkezését várják, amelyek legalább prototípussal, de akár már piacon megtalálható, a családok életét megkönnyítő termékekkel, szolgálatásokkal rendelkeznek. A koronavírus-járvány miatt megváltozott családi feladatokhoz alkalmazkodó megoldásokat fejlesztő cégek előnyt élveznek – mondta. Hozzátette, hogy pályázni hat kategóriában – társadalmi és közösségi innovációk, e-egészség, a jövő oktatása, okos családi otthonok, családi kassza, zene és kreatív megoldások – lehet.  A verseny három fordulóból áll: a jelentkezés után előszűrést tartanak, az elődöntőbe jutó vállalkozásoknak szeptemberben három percben be kell mutatniuk a terméküket, szolgáltatásukat, majd a kategória legjobbjai bekerülnek a döntőbe, ahol a zsűri választja ki a nyerteseket – ismertette. Tudatta: a főnyeremény hatmillió forint, emellett különdíjjal jutalmazzák a legjobb női vállalkozót, és úgynevezett KINCS Smart Family Package-et osztanak ki.

A zsűri tagjai: Novák Katalin, családokért felelős miniszter, Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója, Jörg Bauer, a Tungsram Csoport elnök-vezérigazgatója, Béres Marcell, a Béres Gyógyszergyár innovációs és portfóliómenedzsment igazgatója, Ratatics Péter, a MOL Magyarország igazgatója, Prof. Dr. Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, Böszörményi Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója, a Design Terminal vezetője és Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke.

Fűrész Tünde a sajtótájékoztatón arról beszélt, a KINCS három éve működik családkutató intézetként, a KINCS Smart Family Centrum indulásával azonban bővül az intézmény tevékenysége: segíti, hogy az innováció és a családok világa egyre szorosabb kapcsolatba kerüljön. A verseny hozzájárul ahhoz, hogy a családok életében sokkal inkább jelen legyenek a vállalkozások a megoldásaikkal, és segíti azt is, hogy az üzleti életben a családi értékek is minél inkább megjelenjenek – mondta a KINCS elnöke. A versenyre jelentkezni a www.smartfamily.hu honlapon lehet, ahol további információk is megtalálhatók a pályázatról.

Forrás: MTI