SZÉKELY STARTUP VERSENY

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) startup verseny pályázatot hirdetett KINCS Smart Family Nagydíj 2021 néven. Az esemény Magyarország első olyan rendezvénye, amely a családok életét megkönnyítő innovációkról szól.  Ennek határon túli kísérő eseménye a Székelyföldi Smart Family pitch verseny volt, amely online keretek között zajlott 2021. november 4-én.

Az eseményt Tóth László, a csíkszeredai főkonzul nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy a külhoni magyarság számára hatalmas hozadékkal bír egy ilyen típusú rendezvény, és az, hogy ilyen szoros az együttműködés az anyaország és a külhoni intézmények között. Örömét fejezte ki, hogy a határon túli magyarok is bekapcsolódhatnak a Smart Family Nagydíj versenyébe.

Ezt követően Molnár Balázs, a KINCS elnökhelyettese köszöntötte a résztvevőket. Beszédében kiemelte, hogy a Székelyföldi Smart Family pitch verseny példaértékű megvalósulása annak, hogy a magyar kormány 2010 óta egyértelműen kárpát-medencei, illetve „világmagyarságban” gondolkodik. Emlékezetetett a 2018-ban elindított trianoni határokat átlépő Köldökzsinór Programra, illetve kiemelte azon innovációk és kapcsolódási pontok fontosságát, melyek a határon túli magyar családok életét is segítik.

A gondolatot Szalai Piroska, a Smart Family Centrum vezetője folytatta. Bízik abban, hogy a jövőben egyre több hasonló program indul a Kárpát-medence többi országában is.  Az innováció világa nem áll meg a határoknál. Hangsúlyozta, hogy amikor a magyar innovációs ökoszisztémáról beszélünk, akkor gondolnunk kell a Kárpát-medencében működő startupokra, mert együtt többet tudunk elérni, mint elszigetelten. Az innováció ott tud eredményeket elérni, ott születnek sikeres startupok, ahol a lokális gazdaság erős. Kiemelte, hogy Székelyföld gazdasága annyi szállal kötődik Magyarországhoz, hogy az innováció terén is érdemes együttműködni. A székelyföldi startupoknak is ott a helyük, ahol a magyar startupok bemutatkozhatnak. Megjegyezte, hogy a jelenlegi versenyen mind a 3 megye képviseltette magát: Maros, Kovászna és Hargita megye. Köszönetet mondott a szervezésért és az együttműködésért a Főkonzulátusnak, főkonzul úrnak és a külgazdasági attasénak továbbá a főkonzulátus munkatársainak, a megyék kulcsfontosságú innovációs szereplőinek: a Hargita Business Centernek, a Marosvásárhelyi Szent György Menedzser Klubnak, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Kft. Sepsiszentgyörgyi irodájának.

A verseny során 11 startup mutatkozott be: Peter Pan Forest Kids, NiNiNaNa, Trezy mosható pelenka, Selected Bags, EduTap Creativity, Radon Expert, öKOMami, Wieb Toys Srl, Change Center, Rosie’s Creative Home, Braille Comfort Pack.

Zsűri tagjai:

  • Lázár Zoltán – Magyarország külgazdasági attaséja Csíkszeredában
  • Szalai Piroska – a KINCS Smart Family Centrum vezetője
  • Szakács Pál István – a Hargita Business Center igazgatója
  • Szilágyi Nándor – pályázati szakértő, a Marosvásárhelyi Szent György Menedzser Klub (St.Georgius Manager Club) képviseletében
  • Deák Gyöngyvér – regionális képviselet vezető, CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Kft. Sepsiszentgyörgy.

Nyertes startupok:

NiNiNaNa: Egy nyelvtanuló alkalmazás kicsiknek, amely 6 témakört foglal magában, 9 különböző játékkal. Az online tanulást segítő játékok 250-300 szót tanítanak meg a gyerekeknek játékos formában.

Selected Bags: A márka célja a divat és a környezettudatosság ötvözése. Küldetésük, hogy a hulladékot szépséggé változtassák, egy olyan egyedi táskasor létrehozásával, amely formabontó, stílusban és önkifejezésben teljesen egyedi.

Wieb Toys Srl: Wooden Intelligent Eco-friendly Bot, vagyis fából intelligens környezettudatos robot játékokat gyártanak. A flexijátékok természetbarát politejsav alapú anyagokból készülnek. 3D-s nyomtatók segítségével keltik „életre” a játékokat, amelyek anyagait tekintve nem toxikus (RoHS) és természetesen lebomlóak (környezetbarátok). ROBOKaticájuk egy programozható robotjáték, egyszerű parancsokkal, amely kezdő szinten lép kapcsolatba a programozási kódvilággal.

A versenyen bemutatkozó további startupok:

Peter Pan Forest Kids: Az erdei óvoda napi szinten a természetben, gyakran az erdőben, oktatja, neveli – időjárástól függetlenül – a gyerekeket. Céljuk, hogy a gyerekek ne külső hatásra tanuljanak, hanem egy belső motivációt alakítsanak ki a tanulás felé.

Trezy mosható pelenka: A Trezy egy zsebes, mosható pelenka, mely a rejtett combgumi állíthatóságának köszönhetően újszülött kortól szobatisztaságig használható. Külső részük vízzáró, légáteresztő PUL anyag, belső része 100 százalékban pamutvászon.

EduTap Creativity: Székelyföldön is a szakszerű hallás- és beszédfejlesztést teszi lehetővé ez a startup. Szakemberei hallás- és beszédfejlesztőként segítenek a raccsolós, pösze vagy megkésett beszédfejlődésű gyermekeknek, de a halláskárosult felnőtteknek vagy az agyvérzés utáni rehabilitációban is hasznos lehet.

Radon Expert: A radon egy radioaktív nemesgáz, amely nagy mennyiségben tüdőrákot okozhat. A vállalkozás küldetésének tartja, hogy felhívja a lakosság figyelmét azokra a kockázatokra, amelyeket a radon gyakorol az emberi egészségre. Radon-koncentráció méréseket végeznek lakóházak, munkahelyek és középületek belterében, de a balneoterápiában és turizmusban is nagy hasznát veszik.

öKOMami: A webáruház vásárlói egészséges, környezettudatos és zero waste-otthonának kialakításához szeretne hozzájárulni. Termékei kiválasztását nemcsak a természetesség és a minőség vezérli, hanem fontosnak tartja azt is, hogy a helyi gyártók és termelők termékei legyenek elérhetők a webshopban.

Change Center: A személyre szabott, hosszútávú, innovatív életmódváltó program célja egy egészséges és fenntartható életvitel bevezetése, amelynek a megfelelő fizikai erőnlét, a betegségek hiánya és az ideális testsúly az eredménye.

Rosie’s Creative Home: Rozi házikója egy kreatív kuckó, ahol a gyerekek iskola után vagy szünidőben különféle izgalmas tevékenységeket sajátíthatnak el. A tematikus heteknek köszönhetően a gyerekek minden héten érdekes programok segítségével bővítik tudásukat.

A versenyen megismerhettünk egy középiskolás diák ígéretes fejlesztésével is:

Braille Comfort Pack: Az újszerű találmány célja a vakok és látássérültek segítése. Az eszköz feltárja az olvasás és könyvek világát, ezzel biztosítva esélyegyenlőséget a tudomány világában.