Országjárás – Debrecen

Okos megoldások a családoknak Debrecenben is2021. 07. 07.

A Kopp Mária Intézet a Népesedért és a Családokért (KINCS) Smart Family Centruma azzal a céllal indult országjárásra július 7-én, hogy népszerűsítse a KINCS Smart Family Nagydíj 2021 startup versenyt. Az út első állomása Debrecen volt, a jelentkezéseket augusztus 15-ig várják a www.smartfamily.hu oldalon.

A KINCS olyan magyar startupok jelentkezését várja, amelyeknek a fejlesztése a családok életét megkönnyíti, valamint hozzájárul az okos családi megoldások alkalmazásához és ezzel a családok nagyobb jólétéhez és jóllétéhez. Hat kategóriát hirdettek meg: társadalmi és közösségi innovációk, e-egészség, a jövő oktatása, okos családi otthonok, családi kassza, zene és kreatív megoldások. Előnyt élveznek a bírálatnál azok a startupok, melyek termékükkel vagy szolgáltatásukkal a koronavírus-járvány okozta megváltozott élethelyzetre nyújtanak újszerű megoldásokat.

A KINCS Smart Family sajtótájékoztatón köszöntőt mondott Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere. Kiemelte, hogy Debrecen egy innovatív, fejlődő és családbarát város, és minden segítséget megadnak ahhoz, hogy támogassák a családokat segítő startupokat, hogy minél több innovatív megoldás születhessen.

Fűrész Tünde, Kopp Mária Intézet elnöke hangsúlyozta, hogy a három éve családkutató intézetként működő KINCS tevékenysége kibővült, hogy segítse az innováció és a családok világának szorosabb kapcsolatát. A versennyel egyrészt ahhoz kívánnak hozzájárulni, hogy a családok életében sokkal inkább jelen legyenek a magyar innovatív megoldások, másrészt az üzleti életben a családi értékek is minél hangsúlyosabbak legyenek.

Dr. Engler Ágnes, a KINCS tudományos elnökhelyettese – aki egyben a Debreceni Egyetem docense is – részletesen kitért a családtudomány és az innováció egymást erősítő kapcsolódására, jó példaként kiemelve a Debreceni Egyetem és a KINCS együttműködését, amely során családi kurzusokat tartanak, családtémájú konferenciákat szerveznek, illetve közös kutatásokban is részt vesznek. Kifejtette, hogy a kutatás és innováció együttműködésben a „családok profitja” kétirányú. Egyrészt az innovatív megoldások nyomán a családi élet még hatékonyabb, átgondoltabb mederben folyhat, hiszen segítik a családokat okosan és tudatosan élni, gondolkodni, tervezni. Másrészt a családok maguk inspirálják a kutatókat és fejlesztőket az újszerű megoldásokra. Ez utóbbi irányultság is mutatja, mennyi potenciál van a családokban, a családi életben.

Szalai Piroska, a KINCS Smart Family Centrum vezetője a program bemutatása mellett kiemelte, hogy a központ célja a magyar fejlesztések ismertségének javítása hazánkban, valamint további új, innovatív megoldások inspirálása. „Tudjuk, hogy sikeres vállalkozások, startupok csak ott jöhetnek létre, ahol erős a helyi közösség, nyitott az új fejlesztésekre, s lokálpatrióta annyira, hogy a magyar emberek munkájának eredményeként létrejövő termékeket előnyben részesíti a vásárlásakor. Ha a járványnak van pozitív hatása, akkor az egyik biztosan az, hogy erősödött a közösségeinkben az összetartás, jobban figyelünk egymásra” – tette hozzá.

Zombori Dénes, az Innonic Group képviseletében bemutatta Magyarország egyik legjelentősebb startup stúdióját. Debreceni cégként 2006 óta foglalkoznak IT fejlesztéssel, 2014 óta pedig tudatosan elindítanak startupokat a meglévő tapasztalatokra építve.

Rácz Gréta Ildikó, a Green Drops Farm Kft. ügyvezetője elmondta: a hazai fejlesztésű Green Drops Hidropónia forradalmasítja a növénytermesztést. Az innovatív berendezés egyik legnagyobb előnye, hogy használatával föld nélkül nevelhetünk friss, növényvédőszer-mentes, tápanyagban gazdag salátákat, zöldségeket és gyümölcsöket. Az önműködő rendszer új korszakot teremt a növénytermesztésben, zseniális megoldás azoknak, akik környezetbarát módon, kevés munkával és kis helyen szeretnének bőséges termést elérni.