Országjárás – Kecskemét

Okos megoldások a családoknak Kecskeméten is – 2021.07.14.

Szerda délelőtt kecskeméti állomásához érkezett a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Smart Family programjának országjáró roadshowja, amelynek keretein belül a Campuson mutatták be a KINCS Smart Family Nagydíj 2021 startup versenyét.

A programon köszöntőt mondott Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere:

– Kecskemét város önkormányzata és személy szerint én is, nagyon fontosnak éreztük, hogy a helyi vállalkozások figyelmébe ajánljuk 2021-es KINCS Smart Family Nagydíj startup versenypályázatát. Az elmúlt évtizedben Kecskemét országosan is egyedülálló gazdasági fejlődésen ment át, és ez a folyamat a mai napig tart, magában foglalva a már működő vállalkozások támogatását éppúgy, mint az új kezdeményezések felkarolását. Kiemelt fontosságú számunkra a startup kultúra meghonosítása, amelyben már eddig is szép eredményeket értünk el, gondoljunk például a Kecskemétről útjára induló 5letből jövő! játékos vállalkozói vetélkedőre, amelynek nemrég ért véget az ötödik, immár nemzetközi évada. Az előadók között köszönthetjük a harmadik évad győztes csapatának vezetőjét, Piszman Zsófiát, aki nyertes ötletét megvalósítva már létrehozta a Diakorep elnevezésű online korrepetáló szolgáltatását. Természetesen nemcsak szervezőként állunk a potenciált hordozó vállalkozási ötletek mellé, hanem a Városi Alapkezelőn keresztül olyan személyre szabott, egyedi finanszírozási lehetőséget is biztosítunk a kecskeméti vállalkozások számára, amellyel elérhetik a maguk elé kitűzött célt, és ezáltal nem csupán a saját, hanem a város fejlődéséhez is hozzájárulnak. A KINCS Smart Family Nagydíj startup versenye elindítása is egy újabb lépés, hogy minél több olyan magyar innováció jöjjön létre, amely a családok életét megkönnyíti, valamint hozzájárul az okos családi megoldások alkalmazásához és ezzel a családok, közösségek jólétéhez.

A program céljait Fűrész Tünde, a KINCS elnöke ismertette a sajtó képviselői számára:

– A már három éve működő Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) idén május 15-én, a Családok Nemzetközi Napján indította el a KINCS Smart Family Centrumot, amellyel párhuzamosan egy olyan startup versenyt is meghirdettek, ahol a hazai üzleti innovációban aktív szerepet játszó vállalkozások lehetőséget kapnak a piacaik bővítésére. Kifejezetten olyan startupok jelentkezését várjuk, amelyek családokat segítő okos megoldásokat és funkciókat fejlesztenek. Hat témakörben nevezhetőek a családok mindennapjait érintő innovatív megoldások. Hisszük, hogy a családbarát szemlélet összekapcsolható az innovatív és hatékony üzleti tevékenységgel, ezen alkalmazások elterjesztése és népszerűsítése erősíti a munkaerőpiacot is.

A pályázati kiírás részleteit Szalai Piroska, a KINCS Smart Family Centrum vezetője mutatta be:

– A KINCS Smart Family Nagydíj 2021 6 kategóriából áll, amelyek magukban foglalják a családon belüli tanulást elősegítő fejlesztéseket, az egészségmegőrző megoldásokat, az okos otthonok kategóriát, a családi kasszával kapcsolatos fejlesztéseket, és a társadalmi, közösségi innovációt, ahol kiemelt hangsúly van a generációk közötti kapcsolatteremtésen – fogalmazott Szalai Piroska.

Tordai György, a Városi Alapkezelő befektetési igazgatója szintén lelkesen fogadta a kezdeményezést:

– Külön öröm számunkra, amikor a magyar családok tehermentesítéséhez kapcsolódó innovációs ötletek támogatására nyílik lehetőségünk. A Városi Alapkezelő egy olyan unikális szereplő a magyar piacon, amely szívesen vesz részt a kreatív projektek finanszírozásában. Kifejezetten ilyen céllal hoztuk létre azokat a finanszírozási csomagjainkat, amely a legkedvezőbb piaci feltételek mellett, egyénre szabottan igényelhetőek.

A rendezvény előadói között volt Piszman Zsófia, a Diákkorep alapítója. A tantárgyi korrepetálást segítő online applikáció 2019-ben nyerte meg az 5letből jövő! játékos vállalkozói vetélkedő döntőjét. A fiatal lány akkor úgy döntött, hogy ötletéből valódi vállalkozást épít:

– A Diákorep lényege, hogy diákok találták ki, diákoknak szól, és diákok segítik egymást a tanulásban az alkalmazáson keresztül – foglalta össze Zsófia. – Ez azért is nagyon előnyös, mert korban közel állnak egymáshoz, nincs alárendeltségi viszony, így hatékonyabbak az órák. Barátságok is szövődhetnek a diákok közt. A tanárnak készülő fiataloknak is hasznos, hiszen kipróbálhatják magukat oktatóként, frissíthetik tudásukat, ismerősöket, barátokat szerezhetnek. Az elfoglalt szülőknek is segítünk ezzel, hiszen ingyenes, minden diák számára elérhető, minőségi tanítást kínálunk. Az elmúlt évben sokat fejlődött a szolgáltatásunk. A kezdeti 3 fő helyett, ma már hatan koordinálják a munkát. Jelenleg 3 országból 38 tanár van a rendszerben és a következő lépés a saját honlap megvalósítása.

A KINCS Smart Family Nagydíj pályázatra 2021. augusztus 15-ig lehet jelentkezni a www.smartfamily.hu-n. A fődíj 6 millió forint, amit egy szakértőkből álló zsűri ítél majd oda a győztesnek.