Compocity – KINCS Smart Family Nagydíj 2021 Tungsram Ilex Innovációs Piactéri különdíj

Kategória: Okos családi otthonok

Alapítók neve: Pancsa Emese és Farkas Zsuzsanna
Alapítás éve: 2020
Honlap: https://compocity.help/

COMPOCITY – Csatlakozz a fenntartható családok közösségéhez!

A városi családok fenntarthatósági folyamatokba kapcsolódásának segítését tűzte ki céljául a CompoRobot. A Compocity küldetése egy élhető környezet kialakítása egy alulról szerveződő összefogás keretein belül. Céljuk, hogy egy jól működő körforgásos gazdaság kiváltsa a jelenlegi, nem fenntartható módszereket.

A Compocity csapata egy beltéri komposztáló rendszer létrehozását tűzte ki célul, mellyel a családok játékosan tudnak bekapcsolódni a tápanyag körforgás rendszerébe. A rendszer legfőbb eleme egy CompoRobot beltéri komposztáló egység, mely zárt automatizált rendszerben mikroorganizmusok segítségével végzi el a komposztálást. Ez az okos megoldás lehetőséget biztosít arra, hogy bármiféle képzettség és kényelmetlen tevékenység nélkül a családok otthonukban is létrehozhassanak olyan komposztanyagot, amellyel a közvetlen környezetük tápanyagellátottságát javíthatják.

A rendszeren belül már elérhető egy applikáció is, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a szenzoradatok segítségével közvetlen és azonnali visszajelzést kaphasson minden felhasználó a tápanyag körforgáshoz hozzáadott értékéről. Ez a játékosan oktató applikáció növeli a környezetvédelem iránti hosszútávú elköteleződést, mellyel bevallottan a gyerekek játékosságára és kíváncsiságára is épít, így az egész család számára izgalmassá válhat a komposztálás.

Eddig 10 db CompoRobot prototípus készült el, melyekkel a tesztalanyok visszajelzéseiből gyűjtenek adatokat. A tervek szerint a termék egy év múlva már tömeggyártható lesz, és a jelenlegi B2B termékfókusz mellett hamarosan a B2C piacot is ki tudják szolgálni. Ennek elengedhetetlen feltétele az elkészült komposzt logisztikájának megoldása. Ezekkel együtt egy olyan egyedülálló és komplett tápanyag körforgási rendszert hoznának létre a jövőben, amely a városi közösségek, köztük a családok számára mindeddig nem volt elérhető.