BánkiRobot, Keréktárs – KINCS Smart Family Nagydíj 2021 döntő résztvevője

Kategória: Társadalmi és közösségi innovációk a családi kapcsolatokért

Alapító neve: Zsigó Zsolt
Alapítás éve: 2021

Keréktárs – az együttműködést és a bizalmat fejlesztő különleges bringa

A startup a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium tehetséggondozó szakkör alapjaira épül. Zsigó Zsolt a kilencvenes évek közepe óta foglalkozik tehetséges fiatalok versenyeztetésével és mentorálásával Nyíregyházán. A Keréktárs projekt is egy ilyen ötletelés és kezdeményezés után született.

A koronavírus helyzet hatására az emberek társas kapcsolatai megváltoztak. A helyzet normalizálása után ezek az emberek megpróbálnak majd visszailleszkedni a régi környezetükbe, amihez a Keréktárssal, ezzel az újszerű, kissé meghökkentő megoldással segíteni lehet őket. Az eddig tapasztalt trendek szerint – ahogy azt a nyári feloldások alatt is láthattuk – amint vége lesz ennek az időszaknak sokan fognak közösségi élményeket keresni, így a kereslet az ilyen típusú termékek iránt a közeljövőben várhatóan nőni fog.  

A Keréktárs egy átalakított kétszemélyes bicikli, amelyen a tandemmel ellentétben egymás mellett ülnek a biciklizők. A különlegesség a járgányon , hogy csak egy fék van a két személy számára, míg a kormányhoz, és ezzel együtt az irányításhoz is mindketten hozzáférnek. A bicikli alkalmazásával kiválóan fel lehet térképezni az adott családokon belüli kapcsolatokat és azok változását. Sokan kutatják azt, hogy hogyan alakulnak a családon belüli kapcsolatok, milyen családi „hierarchia” rendszerek vannak jelen, és ezeket mennyire változtatta meg a COVID-járvány? Hogyan tud együttműködni a gyerek a szülőkkel? A szakemberek szerint a látássérült, esetleg enyhe értelmi fogyatékossággal rendelkező fiatalok integrációjában is segíthet a Keréktárs által nyújtott közös élmény, az egymás iránti bizalom új szintjének kiépülése.

A csapatmunka egyik legfontosabb eleme az egymás iránt érzett bizalom. Erre lehet építeni a közös munkát, illetve ez az alapja a hibák gyors, hatékony javításának is. A csapattársak iránti bizalom teremti meg a biztonságérzetet, ami nélkülözhetetlen a kreativitáshoz. A Keréktárs olyan lehetőséget ad a bizalom fejlesztéséhez, amely minden munkatárs számára megfelelő, függetlenül személyiségtípusától, a szociális interakciók iránti érzéseitől, nyitottságának szintjétől. A Keréktárs olyan tréning eszköz, ami hasonló módon hat a résztvevőkre, az általa elért eredmények jól tervezhetőek. Kooperációra készteti a használóit, megmutatja számukra, hogy lehet a tőlük eltérően gondolkodó, cselekvő, más karakterisztikával rendelkező emberekkel jól és hatékonyan együtt dolgozni. Segít az empátia fejlesztésében, érzékenyíti a résztvevőket és nyitottá teszi őket társaik iránt. Az egyensúlyérzék tesztelése összekapcsolva a kooperáció szükségletével együttműködésre készteti a résztvevőket, egyértelmű helyzetet teremtve egy támogató környezetben.