e-Fásli – KINCS Smart Family Nagydíj 2021 döntő résztvevője

Kategória: E-egészség – új orvosi technológiák a családok egészségének megőrzése érdekében

Alapító neve: Szegedi Melinda
Alapítás éve: 2018
Honlap: https://e-fasli.hu

Személyre szabott, otthon is használható terápiás hőkezelő eszköz, amely kiválthatja a borogatást

Az e-Fásli különféle betegségek kezelése során az orvos által szükségesnek tartott hőkezelést (hűtést vagy melegítést) valósítja meg. A készülék képes a különféle testrészek órákon át tartó, pontosan kontrollált hőmérsékletű kezelésére.

Bárkivel megtörténhet az élete során, hogy a megrándult bokáját, fájó fejét, lázas homlokát, gyulladt fülét, vagy foghúzás után feldagadt arcát borogatnia kell. Ez az orvos szándékától függően lehet tüneti kezelés (pl. fájdalomcsillapítás) vagy a panaszokat kiváltó okot megszüntető terápia (pl. tályog beolvadásának gyorsítása). Akár magának a felhasználónak, akár családtagjának van szüksége a kezelésre, rendkívül időigényes tevékenységről van szó a borogatás gyakori cserélgetése miatt. Ráadásul gyakran előfordul a hűtés vagy a melegítés eltúlzása a borogatás gyors hővesztése miatt. Az e-Fásli leveheti a szülők válláról az egész éjszakás felügyelet terhét, amikor csillapítani kell a gyermekük lázát. Segíthet például végtagtörés esetén is, hiszen a gipsz alá elhelyezett hűtőtasak csökkenti az ödéma és a feszülés mértékét.

Az e-Fásli rendszer a működése során folyamatosan adatokat gyűjt, így a ritka betegségek esetén is rendelkezni fog a tudományos kutatások során használható adatmennyiséggel. Meg tudja állapítani, hogy az adott betegség javul-e hőterápia hatására, és milyen kezelés (hőfok, időtartam, gyakoriság, mintázat) a legmegfelelőbb az egyes betegcsoportok számára. Az új felhasználók számára a központi szerver a korábbi méréseken alapuló anonim adatbázis segítségével meghatározza a várható optimális kezelést a páciens jellemzői, a betegség típusa és a tünetek alapján. A tünetek rendszeres naplózása lehetőséget teremt a személyre szabott terápiára, tehát az adott páciens egyedi reakcióinak figyelembevételével meghatározható a számára legjobb kezelés.

Az e-Fásli ötlete 2016-ban, az akkor középiskolás Szegedi Melinda találmányaként született meg. 2017-ben a projekt nemzetközi aranyérmet nyert középiskolás kategóriában (CASTIC), 2019-ben ezüstérmet kapott egyetemi csapatok nemzetközi versenyén (China Internet+), 2020-ban pedig bronzérmet felnőtt kategóriában (electronica FastForward). 2018-ban a Hiventures befektetésével alakult meg a startup cég.

Fotó: AVERIANEWS