Horge Technologies – KINCS Smart Family Nagydíj 2021 döntő résztvevője

Kategória: Okos családi otthonok

Alapító neve: Henger Károly
Alapítás éve: 2018
Honlap: https://www.horge.eu/

Hulladékból energiahordozó

A HORGE innovatív technológiájának célja az anyagában nem hasznosítható hulladékból tiszta energiahordozót vagy vegyipari alapanyagot gyártani. Az általuk fejlesztett üzem terméke lehet zöld szintézisgáz, elektromos áram vagy zöld hidrogén.

10 év kutatás és két sikeres szabadalom után a Horge Technologies 2018 augusztusában alakult meg azzal a céllal, hogy a Horge gázosítási reaktor technológiát piacra dobja. A vegyipari kutatás és innováció területén tevékenykedik, hulladékgazdálkodási fókusszal. Fő terméke a „Horge” típusú, hulladékból energiahordozót gyártó üzem, valamint a kapcsolódó tervezési, mérnöki és tanácsadási szolgáltatások. Ezzel a technológiával megoldható a végső maradékhulladék újrahasznosítása és a hulladéklerakás csökkentése. A csapat a gázosítás, a bioetanol-előállítás és a hulladékgazdálkodás területén komoly tapasztalattal rendelkező vegyészmérnökökből, a szellemi tulajdon kezelésében jártas jogászokból, valamint pénzügyi, értékesítési és marketing szakemberekből áll.

A HORGE innovatív technológiájának célja az anyagában nem hasznosítható hulladékból tiszta energiahordozót gyártani. A fejlesztett üzem terméke lehet zöld szintézisgáz, elektromos áram vagy zöld hidrogén. A rendszer méretezése miatt alkalmas arra, hogy a hulladékhasznosítást a helyi közösség szolgálatába állítsa, így lokálisan kezelje a keletkezett, de újra nem hasznosítható (akár veszélyes) hulladékot és tehermentesítse a lerakókat. Az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokból (nap, szél) származó energia ingadozásának kiegyenlítésével biztosítja a megbízható, egyenletes áramellátást a háztartások által megtermelt hulladékból.

A Horge technológiája energiahordozót állít elő a hulladékból, nem energiát. Az energia felhasználása így igény szerint szabályozható, valamint alkalmas távhő vagy elektromos áram, illetve hidrogén előállítására. Az energiahordozó olyan anyag vagy vegyület, amely lehetővé teszi az energia tárolását hosszútávon, illetve szállítását. Ez lehet szintézisgáz, hidrogén, ammónia, metanol, stb. Felhasználása sokrétű, többek közt villamosenergia előállításra, hőenergia előállításra, üzemanyagként (közút, hajózás, űrrakéta-üzemanyag) vagy vegyianyag előállításra is használható.