NestingPlay – KINCS Smart Family Nagydíj 2021 döntő résztvevője

Kategória: Társadalmi és közösségi innovációk a családi kapcsolatokért

Alapító neve: Harsányi Eszter
Alapítás éve: 2018
Honlap: https://www.facebook.com/nestingplay

Mindenkit megtanítunk játszani!

A gyerekek örömtelien, élményszerűen játszva tanulnak a leghatékonyabban. A NestingPlay küldetése, hogy segítsen minden gyermeknek kihasználni a játékban rejlő lehetőségeket.

A játék a gyermekek szociális, érzelmi, kreatív és kognitív fejlődésére gyakorolt előnyei minden tanuló, különösen a legkiszolgáltatottabbak számára alapvető fontosságúak. Minőségi oktatást nyújtminden gyermek számára, irányított, érzékszerveken alapulójátéktevékenységeken keresztül, hogy a gyermekek olyan készségeket és kompetenciákat fejleszthessenek, amelyek segíthetik őket abban, hogy sikeresek legyenek az iskolában, elvégezve az általános iskolát tovább tanuljanak akár felsőoktatásban, végül felelős és produktív, a sokszínűségre és a békére nyitott állampolgárokká váljanak. A NestingPlay applikációval (Nesti) a pedagógusokat célozzák meg, akik ennek az appnak a segítségével képesek lesznek felismerni az eltérő viselkedésű gyerekeket egy gyerekközösségen belül, nekik testreszabott segítséget nyújtani. A gyerekek segítésével az adott család élete is könnyebb lesz, hiszen egy eltérő fejlődésű gyerek jelenléte a családban az nagyon nagy kihívással jár mind érzelmileg, mind anyagilag.

Kutatások szerint ma a gyerekek több mint 40 százaléka eltérő fejlődésű, úgynevezett részképesség zavarokkal küzd. Jellemzően viselkedési zavaraik vannak, ők „a rossz gyerekek” és tele vannak kudarccal. A pedagógusok és a szülők sokszor tehetetlenek, mert nem ismerik fel az eltérő fejlődés okát, így arra megoldást, megsegítést sem tudnak kínálni. Ebben segít a NestiPlay, ami egy AI alapú applikáció. Megfigyelési rendszert hoztak létre, amit a pedagógusok online használhatnak, készíthetnek jegyzetet és a végén az applikáció megmutatja, hogy mely fejlődési területeken van elmaradva a gyermek a korosztályától. Ezekre a területekre kínál a NestingPlay olyan játékokat, amiket csoportosan tudnak játszani, és ami kimondottan a gyengébb területeket fejleszti.

A NestingPlay megfigyelési módszere sok módszertant ötvöz: elsősorban Montessorit és Ayres módszereket, ebből hozták létre a sajátjukat. Jellemzően egy-egy szituációban és nagyon rövid ideig figyelik csak meg a gyerekeket a pedagógusok. Hosszútávon a NestingPlay egy közösségi platformmá is kíván válni, ahol az oktatásból fakadó kihívásokra lehet közösségi válaszokat, jó megoldásokat kapni.

Nem érhető el leírás a fényképhez.