Non tu solus – KINCS Smart Family Nagydíj 2021 döntő résztvevője

Kategória: Társadalmi és közösségi innovációk a családi kapcsolatokért

Alapítók neve: Meszleny Eszter és Udvaros Veronika
Alapítás éve: 2019
Honlap: https://nontusolus.hu/

Nem vagy egyedül – az otthoni ápolás támogatása

A cég alapítói szüleik hosszú betegsége során szembesültek a családok magárahagyatottságával az otthonápolásban. Az egyetlen segítséget a megfelelő megbízható otthoni betegápoló jelenti, akiknek megtalálása sokszor szinte lehetetlen feladat.

Aki családban él, megtapasztalja már kis korban a feltétel nélküli szeretet által teremtett biztonságot. Bármi történjen körülöttünk, ha körbe vesz a család, nem maradhatunk magunkra, mindig lesz, aki mellettünk áll, ha bajba kerülünk. A családból hozzuk magunkkal a másikért viselt személyes felelősség feladatát is. Ennek ellenére kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a családban adódó kötelezettségeink meghaladják az energiáinkat vagy képességeinket. A munkában töltött idő hosszabbodása, a nyugdíj korhatár kitolódása a korábban működő, kialakult szereposztásokat felborította. Sok nagymama dolgozik, így kevésbé tud  segíteni az unokák ellátásában. Az embereket számos  esetben saját szüleik ápolása is  nehezen megoldható feladatok elé állítja.

A mai világ a születést, a betegséget és halált, azaz az élet természetes folyamatait igyekszik egyre távolabb vinni a családi közegből, holott ezek az életesemények azok, ahol a legnagyobb szükség van a család szeretetteljes jelenlétére. Sokszor a család nem képes a beteg melletti állandó jelenlétet biztosítani, ugyanakkor szeretnék ezt a feladatot a saját környezetükben tartani. Az ápolás fizikai része gyakran olyan megterhelő, hogy nem marad energia az egymásra szánt minőségi időre, a beszélgetésre, a lelki támogatásra. Előfordul, hogy miután megszületik az a nehéz döntés, hogy külső segítséget kell igénybe venni, megváltozik az egész család érzelmi állapota.

2019-ben alapult a „Non tu solus”, azaz „Nem vagy egyedül!” otthoni betegápolókat közvetítő szolgáltatás, melyben az embertől-emberig tartó személyes segítést tűzték ki magunk elé az alapítók, mindent a legnagyobb alapossággal és odafigyeléssel téve. Több, mint 160 betegápolóval állnak kapcsolatban, akiknek a referenciáját a korábban velük kapcsolatban álló családok adják. Az ápoló gyakran családtagként segít végig járni a beteg életének befejezéséig tartó utat, és ezzel biztonságot ad a betegnek és a hozzátartozóknak is. Ez a lehetőség példa a következő generációknak is, akik látják, hogy az időskort, betegséget nem kizárni kell az életünkből, hanem megtanít azt elfogadni.