Smart Glove – KINCS Smart Family Nagydíj 2021 döntő résztvevője

Kategória: E-egészség – új orvosi technológiák a családok egészségének megőrzése érdekében

Alapító neve: Thuróczy Bertalan
Alapítás éve: 2018
Honlap: https://tberci.hu/raynaud/

Megoldás Raynaud-szindrómára: szenzorokkal felszerelt fűthető kesztyű

Thuróczy Bertalan orvosbiológiai mérnöki tudását és személyes érintettségét egyesítve egy olyan hordozható, viselhető orvostechnikai eszköz prototípusának kívánta elkészíteni, amely lehetőséget nyújt egy perifériás keringési rendellenesség (nevezetesen a Raynaud–jelenség) monitorozására és megelőzésére.

A Raynaud-betegek száma világszerte milliós nagyságrendű, Magyarországon pedig néhány százezer Raynaud-beteg van. Mivel a betegség nem mindennapi, nagyon megnehezíti az érintettek és családjaik életét, hogy megfelelő megoldást találjanak a problémára. A Raynaud-jelenség során a perifériás hajszálerek annyira összeszűkülnek, hogy az érintett területeken (legfőképp a kéz ujjain) a keringés csökkenése jól kimutathatóanváltozik. Ezt egy pulzoximéter segítségével, és néhány egyéb szenzor segítségével lehet mérni. A pulzoximéter képes a szívfrekvencia, véroxigén-szint és a bőrhőmérséklet monitorozására, míg a többi szenzor – gyorsulásérzékelő és bőrimpedancia mérő – képes a használó aktivitását, illetve stressz-szintjét mérni. Még mielőtt maga a beteg észrevenné a tüneteket, a mért élettani paraméterek alapján előre jelezhető a jelenség beállta..

A kesztyű automatikus hőfok-szabályozása megakadályozza a Raynaud-jelenség előfordulását, meggátolva az oxigén-hiányos, perifériás érszűkületes állapot beállását. A fűtésszabályozás manuálisan is történhet, akár okostelefonról is. Ugyanerről a felületről a valós idejű mérési adatokat is láttjuk. Gépi tanuló algoritmusok segítségével lehetőség van a mért adatok közötti összefüggések keresésére, ezáltal pontosabb képet kapva akár magáról a Raynaud-betegségről – gyakoriságáról, előfordulási körülményeiről, súlyosságáról –, akár a szervezetünk aktuális állapotáról a pulzus, stresszszintünk, aktivitásunk huzamosabb ideig tartó megfigyelésével. Kulcsfontosságú célja az eszköznek mindezen adatok gyűjtése mellett, hogy a mérési körülmények hétköznapi helyzetben történnek

A Raynaud-szindrómánál két kritikus tényező van a jelenség előfordulását tekintve: a hőmérséklet és a stressz-szint. Egyrészt, egy bizonyos hőmérséklet alatt (súlyosabb esetben már szobahőmérséklet alatt!) szinte biztos, hogy jelentkezni fog a túlzott perifériás érösszeszűkülés. Másrészt akár meleg környezetben is jelentkezhet, ha stressz éri a Raynaud-beteget. A kesztyű segít nem csak előre jelezni és megakadályozni a perifériás érösszeszűkülést a kéz ujjain, de a Raynaud-jelenség előzményeit is megismerhetjük a segítségével. Így személyre szabottan felállítható egy olyan paraméterhalmaz, amely tartalmazza azokat az értékeket, amelyek esetén az egyes betegeknél a jelenség be fog következni.

A projekt célja továbbá olyan gondolatok és megoldási lehetőségek vizsgálata és kipróbálása, amelyek a modernkori egészségügyi szemléletmódot, betegkövetés és betegség prevenciós lehetőségek eddig ki nem használt területeire fókuszálnak. A kialakított eszköz felhasználási köre egészen a specifikustól az általánosig terjed: a Raynaud-szindróma követését, tüneti kezelését lehetővé tevő hordozható, viselhető orvostechnikai eszköz elkészítése maga után vonja annak lehetőségét, hogy az eszközt szélesebb körben is felhasználják.

Fotó: TEDx Youth@Budapest