Stringbike – KINCS Smart Family Nagydíj 2021 döntő résztvevője

Kategória: E-egészség – új orvosi technológiák a családok egészségének megőrzése érdekében

Feltaláló, alapító neve: Kohlhéb Róbert
Alapítás éve: 2014
Honlap: https://www.stringbike.com/

A különleges magyar találmánnyal jóval kevesebb erő kell a kerekesszékes mozgáshoz

A Stringbike fejlesztése egy járók és mozgássérültek számára használható közlekedési- és rehabilitációs eszköz, melynek láncnélküli, zsinóros hajtástechnológiája, az úgy nevezett „Push-Pull” handbike toló-húzó mozgással hajtott közlekedési eszközzé alakítja a kerekesszéket. A mozgás szélesebb sérültségi fokkal is használható, kíméletesebb az ízületek számára, az adott izomcsoportok (mell/hát) terhelése széles tartományban egymástól függetlenül állítható.

A Stringbike Kft. egészségügyi eszközök és különleges kerékpárok tervezésével, gyártásával foglalkozó fiatal, többszörös magyar és nemzetközi díjas vállalkozás. A cég világszabadalma a Budapesti Műszaki Egyetemről indult ötlet alapján kifejlesztett egyedülálló, kötél alapú, tiszta, kenésmentes hajtásrendszer: a StringDrive. A terméket 100%-ban Magyarországon gyártják, 80%-ban magyar alkatrészekből. Magyarországon nemcsak az összeszerelés, hanem magas hozzáadott értékű fejlesztés és gyártás is történik.

A StringDrive toló-húzó mozgást forgó mozgássá alakító, magas hatásfokú erőátviteli rendszer, amely beépíthető kerékpárokba, handbike-okba, kerekesszékekbe, rehabilitációs eszközökbe és egyéb, mobilitást és egészségmegőrzést biztosító termékekbe.

A Stringchair a kerekesszék használók életét könnyíti meg egy kiegészítő karos hajtás segítségével. A megoldás egy kerekesszékre szerelt kiegészítő karos hajtás, amely lehetővé teszi, hogy a test előtt lévő két kar toló-húzó mozgásával is haladjon a kerekesszék. A karok és a kerekekre szerelt dobok kötelek segítségével kapcsolódnak össze. A használata könnyebb, mint a standard kerekesszék esetében, kíméli a vállízületet, a karok rövid úton történő mozgatása is elég a kerekesszék meghajtásához. A hajtási rendszer magyar innováció, azt szabadalom védi.

A magyar lakosság 2 százaléka mozgáskorlátozott. A világban nagyságrendileg 65 millióra becsülik a kerekesszéket használók számát. A Stringbike találmányt mozgáskorlátozottak és idősek egyaránt használhatják. A hétköznapi mozgás megkönnyítése mellett lehetővé teszi a kerekesszékes családtagok szabadidős programokba történő bevonását is.