Végtagmentő Applikáció – KINCS Smart Family Nagydíj 2021 Tungsram Ilex Innovációs Piactéri különdíj

Kategória: E-egészség – új orvosi technológiák a családok egészségének megőrzése érdekében

Alapítók neve: Dr. Mecseky László, Dr. Rozsos István, Dr. Vadász Gergely
Alapítás éve: 2018
Honlap: https://www.vegtagmento.hu/

A Végtagmentő Applikáció alapját képező magyar fejlesztésű MEROVA módszer már több ezer cukorbeteg végtagját mentette meg az elmúlt 25 évben!

A Végtagmentő Applikáció egy ingyenes, okos eszközre letölthető app, melynek célja a Magyarországon élő cukorbetegek és vénás keringési betegséggel élők támogatása, hiteles tájékoztatása, a szövődmények megelőzése, és a veszélyeztetett végtagok megmentése.

Az applikáció közérthetően – nem orvosi szaknyelven – szól a beteghez, amelynek segítségével az öndiagnosztika mellett a lépésről lépésre követhető feladatsorral a beteg már nem csak az orvosi rendelőben kapja meg a kellő támogatást, válaszokat kérdéseire. A felhasználó újra és újra fel tudja mérni állapotát, ami segít a döntéshozatalban, és minden hasznos információt megad ahhoz, hogy az otthon elvégezhető, kiegészítő tevékenységekkel hozzájárulhasson a saját gyógyulásához. Az appot egy családtag is letöltheti. Otthon ápolás esetén elengedhetetlen támpontokat ad az applikáció a sebek átkötözésében, otthoni kötéscserében. Lépésről lépésre segíti a felhasználót, így megkönnyítve és biztonságosabbá téve a sebek ápolását.

Az app a MEROVA módszeren alapszik, melyet a Pécsi Tudományegyetem orvosprofesszorai, Dr. Mecseky László, Dr. Rozsos István, Dr. Vadász Gergely dolgoztak ki. Európában Magyarország élen jár az amputációk számában, pedig ezek a beavatkozások az esetek többségében megelőzhetők lennének megfelelő tájékozottsággal és körültekintő ellátással.

Az applikáció nem csak diabétesszel, keringési betegséggel élők számára nyújt segítséget – ezen betegségek, és kiemelten a szövődményeik a család számára is mindennapos feladatokat jelenthetnek. Az app támpontokat ad az otthoni ápoláshoz, sebek kötözéséhez, de megelőzésben, helyes étrend kialakításában is hasznos tippekkel szolgál. Otthon végezhető tornagyakorlatok, szakember kereső, recept ötletek és az S.O.S orvoshívó mind olyan funkciók, melyek a család többi tagja számára is segítséget nyújthat.