W-Heat – KINCS Smart Family Nagydíj 2021 döntő résztvevője

Kategória: Okos családi otthonok

Alapítók neve: Csanády Dániel, Kállai László, Dr. Nagy Balázs
Alapítás éve: 2018
Honlap: http://w-heat.hu/

Modern, hatékony hőszigetelő megoldás összhangban a természettel

Tudta, hogy a gabonafélék nem csak táplálékot jelentenek számunkra, hanem száruk felhasználásával épületeink energiafelhasználását is csökkenthetjük, illetve nyugodtabbá tehetjük belső életterünket?

A W-Heat története egy környezettudatos anyagfejlesztéssel foglalkozó egyetemi kutatással kezdődött. A téma időszerűsége és dinamikus fejlődése miatt, lelkes, műegyetemi fiatal oktatókból, kutatókból és hallgatókból álló csapat szerveződött a projekt köré. A csapat alapvetően építőmérnökökből áll, azonban specializációik és kutatási területeik eltérőek és kiegészítik egymást. A startupot épületfizikus, anyagtudományt kutató, valamint alkalmazástechnikai és termékmenedzsmenttel foglalkozó alapítótagokkal indították el.

A W-Heat terméke egy olyan környezetbarát szalma alapú hőszigetelés, amelynek teljesítőképessége eléri, sőt több mutatóban meghaladja a ma elterjedten alkalmazott mesterséges hőszigetelésekét. Bár szalma alapú, de az innovatív fejlesztéseknek köszönhetően tűzálló és kiemelkedő hő- és páratechnikai és hangelnyelési tulajdonságokkal rendelkezik. A táblás hőszigetelés a műanyaghabokhoz képest egy nagyságrenddel jelentősebb hőkapacitása révén mérsékli az épületek nyári túlmelegedésének potenciálját is, mely a klímaváltozás tükrében kiemelkedően fontos jellemző. Továbbá az enyhén lúgos kémhatása miatt nem engedi megtelepedni a kórokozókat sem.

Az anyag kifejlesztése mellett szeretnék felhívni az emberek figyelmét, hogy az építőiparban is célszerű minél nagyobb mértékben bevonni a megújuló, illetve újrahasznosítható alapanyagforrásokat, mivel a globális hulladéktermelés több, mint egyharmadáért az építőipar felelős. Az általuk fejlesztett hőszigetelő tábla nagyrészt szalmát, valamint csomagolási üveghulladékot is alapanyagul felhasználva egyesíti a már piacon lévő versenytársak termékeinek előnyeit, miközben egy valóban környezetbarát alternatívát kínál a tudatos vásárlóközönség számára.

A projekt célja, hogy eloszlassa a társadalomban a természetes alapú építőanyagokkal szembeni előítéleteket, szemléletet formáljon az energiahatékonyság és környezettudatosság tekintetében. Továbbá bizonyítsa, hogy egy hazai gyártású természetes építőanyag versenyképes tud lenni a mesterséges, kőolajszármazék alapú hőszigetelőanyagokkal szemben, valamint zöld alternatívát kínáljon ezzel szemben. A cél, növelni hazánkban a mezőgazdasági melléktermékek és a hulladéküveg újrahasznosítás arányát, valamint mérsékelni a hulladékképződést. Nem utolsó sorban pedig a termékkel élhető, természetes és egészséges lakókörnyezetet biztosítani a magyar családoknak és egyúttal mérsékelni  az energiaköltségeket a hőszigetelésük újépítésű épületek vagy energiahatékonysági célú épületfelújításokon történő alkalmazásával.